Rudzu ceļa receptes

Rudzu ceļa receptes

Rudzu maizei latviešu galdā vienmēr būs īpaša vieta. Tas nav tikai ēdiens. Tā ir saikne ar mūsu senčiem, ar gadsimtiem senām tradīcijām, ticējumiem un rituāliem. Tas ir mūsu spēka avots. Vienlaikus rudzu maize ir ļoti garšīga. Tumšā, kraukšķīgā garoziņa iekļauj smaržīgu, mazliet miklu mīkstumu. Maizes garšas buķeti veido rudzi, labs ūdens, ķimeņu sēklas, sāls, cukurs un iesals. Katram cepējam ir sava unikāla maizes recepte.

Rudzu maizi ēdam brokastīs, pusdienās un vakariņās. Tā lieliski draudzējas ar dažādām piedevām: kūpinātu cūkgaļu un zivīm, sālītu siļķi, kaņepēm, lauku sviestu un biezpienu, dažādiem sieriem, dārzeņiem, zaļumiem, arī ar medu vai ievārījumu. Svētku galdā pasniedzam rudzu pirkstiņuzkodas, sklandraušus un rudzu speķa raušus. Bet pie kvasa vai alus kausa nav nekā labāka par smaržīgiem un kraukšķīgiem ķiploku grauzdiņiem.

Tautā ļoti iemīļoti ir saldie ēdieni no rudzu maizes. Kūkas ar putukrējumu un meža vai dārza ogām, rupjmaizes kārtojums no rudzu rīvmaizes, saldā maizes zupa ar žāvētiem augļiem un kanēli – visi šie ēdieni ir ne tikai ļoti garšīgi, bet arī ideāli atbilst mūsu dienās tik aktuālajam bezatkritumu dzīvesveidam. Šādi varam izmantot sakaltušu maizīti. Rudzu piparkūkas un pankūkas patiks visiem, arī veselīga dzīvesveida piekritējiem. Pie pēcpusdienas kafijas labi garšos rudzu pumperniķelis vai kēksa šķēle. Karstās vasaras dienās veldzēsim slāpes ar aukstu, putojošu rudzu maizes kvasu.

Šeit publicētās receptes izdosies pagatavot ikvienam. Rudzu ēdienus iespējams baudīt visos Latvijas viesu namos un krodziņos, iepriekš iepazīstoties ar tā brīža piedāvājumu. Rudzu noslēpumus var izzināt gatavošanas meistarklasēs.

Pieejams valodās: Latviešu, Angļu