Somijas, Igaunijas un Latvijas virtuves pamatā ir dabīgi produkti no tīras vides. Pavasarim un vasarai raksturīgi vieglāki ēdieni, zaļumi, piena produkti un sezonas zivis, uz grila cepta gaļa, meža ogas un sēnes. Aukstajos gadalaikos vairāk lieto gaļas ēdienus ar dārzeņu un graudaugu piedevām, fermentētiem un konservētiem dārzeņiem.
Dienas laikā ir trīs ēdienreizes – brokastis, pusdienas un vakariņas, starp tām var būt kafijas vai tējas pauzes ar mazām uzkodām. Galvenā ēdienreize ir pusdienas, kurās ikviens var izvēlēties kaut ko no zupām, pamatēdieniem un desertiem. Galdā vienmēr ir vairāku veidu maize.
Lauku krodziņos ēdieni ir vienkāršāki un kalorijām bagātāki, porcijas ir lielākas. Restorānos ēdienu porcijas ir mazākas, vairāk akcentējot kvalitāti. Šefpavāri tradicionālajās receptēs izmanto jaunāko tehnoloģiju sniegtās iespējas, tā radot smalkus garšu salikumus un pārsteidzot klientus ar ēdienu kā piedzīvojumu.