Нo 50214
На автомашине Автобусный тур Тур на общественном транспорте
На автомашине Путешествуй сам Латвия

Балтийский путь

Рассказы

Смотреть все рассказы
Дата Рассказ
16.10.2017
Valsts prezidenta kanceleja

Ieskats Latvijas vēstures svarīgākajos jautājumos

Ar šo īso pārskatu pār pēdējām tūkstošgadēm mēs vēlējāmies atgādināt tās lietas, kas būtu jāzina katram Latvijas iedzīvotājam, un īpaši tiem, kuru ikdienas darbs saistīts ar Latvijas valsts pārvaldi. Mūsu vēsture ir bijusi ļoti interesanta un vienlaikus sarežģīta. Visos laikos ir bijušas personības, kuras ietekmējušas vēstures procesus un kuru devums šodien liek atcerēties, mācīties un vērtēt politiskās norises, darāmos darbus un individuālos sasniegumus caur vēstures prizmu. Esam centušies iezīmēt arī simbolus un rituālus, kuriem joprojām ir liela nozīme, bet saknes meklējamas vēsturē.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latgales kongresam 100

Pirmais Latgales kongress notika 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē. Kongresa pirmā diena noritēja kinoteātrī "Diana", otrā – Atbrīvošanas alejā 56, kur šobrīd atrodas Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskola. Latgales kongress bija Latgales latviešu pārstāvju sanāksme, kas apsprieda Latgales pašpārvaldes jautājumus, tostarp jautājumu par Daugavpils, Ludzas un Rēzeknes apriņķu atdalīšanu no Vitebskas guberņas un to apvienošanās ar Vidzemes un Kurzemes latviešu apdzīvotajām teritorijām.
13.10.2017
Valsts kanceleja

Latviešu Pagaidu Nacionālā padome

1. pasaules karš (1914–1918) sagrāva Eiropas lielās impērijas, paverot ceļu jauno nacionālo valstu, tai skaitā arī Latvijas, izveidošanai. Ceļā uz Latvijas neatkarību ārkārtīgi svarīga loma bija 1917. gada rudenī Valkā izveidotajai Latviešu Pagaidu Nacionālajai padomei (LPNP), kas aktīvi popularizēja neatkarības ideju gan pašu mājās, gan ārzemēs.
02.12.2016
Ieva Stīpniece, Valmiermuižas alus darītava

Magdalēna Elizabete fon Hallarte

Valmiermuižas kādreizējā saimniece un īpašniece ģenerāliene Magdalēna Elizabete fon Hallarte (1683. – 1753.g.) ir dzimusi vidzemniece. Viņa ir pirmā sieviete, kura būtiski ietekmējusi ne vien latviešu, bet arī Eiropas vēstures likteņus. M.E. fon Hallartes dzīves moto bija darīt labu „saviem mīļajiem latviešiem”. Viņas atbalsts bija izšķirošs pirmās latviešu garīgās atmodas (1739.g.) nodrošināšanā, tās rezultātā latviešu sabiedrība mainījās un tika likti pamati vēlākās nācijas un valsts izveidei. Pateicoties M.E. fon Hallartes rūpēm, tika izveidots pirmais latviešu skolotāju seminārs un pirmā latviešu organizācija – brāļu draudze. Pateicoties brāļu draudžu darbībai un M.E. fon Hallartes ieguldījumam, 18. gs. noslēgumā Vidzemes latvieši un igauņi kļuva par visizglītotākajiem zemniekiem tā laika Eiropā.
09.11.2016
Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs

Cēsu pilsēta - Latvijas karoga tapšanas un pieaugšanas stāstu lieciniece

Apmeklējot vēl aizvien varenās Cēsu Viduslaiku pilsdrupas, nav grūti iztēloties ainu, ko apraksta “Atskaņu hronikas” autors pirms vairākiem gadsimtiem: “1279 no Cēsīm Rīgā atnācis bij brālis kāds un atvedis simt zemessargu sevim līdz, lai zemgaļus tie sakaut līdz. To dzirdējuši, nāca nu ar sarkanu tie karogu, kam vidū balta josla bija. To pirmo reizi ieraudzīja pie Cēsīm, tur tas zināms nācis un letu zemē plīvot sācis, kur sievas braši zirgos jāj un vīriem darbos līdzās stāj. Tik tiešām to jums sacīt varu, ko arī šajā brīdī daru, tas letu karogs ir paties.”
09.11.2016
Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs

Vienības laukums - Latvijas patriotisma atspoguļotājs

Cēsu centrālais laukums – Vienības laukums (20.gs.sākumā – Konventa laukums) – ikkatram garāmgājējam ikdienā atgādina Cēsu kauju notikumus, kuru nozīme un ikviena dalībnieka ieguldījums aprakstīti devīzē uz pieminekļa “No zobena saule lēca”. Cēsu kaujas 1019.gada jūnijā bija svarīgs Latvijas valstiskuma vēstures pagrieziena punkts, kad apvienotais latviešu un igauņu karaspēks sakāva vācu landesvēru, kas apdraudēja Baltijas valstu pastāvēšanu.
09.11.2016
Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs

Cēsu Jaunā pils – sienas, kurās radīta mūsu valsts drošība un joprojām tiek sargāti mūsu identitātes apliecinātāji

Cēsu Jaunā pils celta uz militāra nocietinājuma – viduslaiku pils drupām. Taču tā nebūt nav vienīgā ēkas militārā nozīme. Skaistā grāfu Zīversu rezidence gādājusi ne tikai par tās īpašnieku un cēlēju drošību un labsajūtu, bet savos mūros pieredzējusi Latvijas bruņoto spēku pirmo formējumu dzimšanu. 1918.gada 8.decembrī tajā formēta Cēsu rota, kas piedalījās pirmajās Latvijas Atbrīvošanas kara kaujās. Tās ir visagrākās kaujas, par kurām vairākiem dalībniekiem piešķirts Lāčplēša kara ordenis. Vēlāk rotu iekļāva tā sauktajā Kalpaka bataljonā, kas 1919.gadā cīnījās par Latvijas atbrīvošanu Kurzemē.
09.11.2016
Cēsu Vēstures un Mākslas muzejs

Lademahera tornis - vieta, kur nebeidz plīvot Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs

Cēsu Jaunās pils Lademahera tornis sevī glabā viduslaiku priekšpils nocietinājumu torni. Šodien tas ir viens no Cēsu pilsētas atpazīstamības objektiem, no kura ne vien paveras unikāls skats uz Cēsu pilsētas jumtiem un Gaujas Nacionālā parka koku galotnēm, bet skatienu debesīs pavada Latvijas sarkanbaltsarkanais karogs.
28.10.2016
Maruta Krastiņa, Ķoņu pagasta kultūras pasākumu organizatore

Baltijas ceļš - Baltijas valstu neatkarības un brīvības ceļš

1989. gada 23. augusta Baltijas ceļš - Baltijas valstu neatkarības un brīvības ceļš, kad pie Igaunijas Republikas robežas notika grandiozais mītiņš, kurā piedalījās Latvijas un Igaunijas Tautas frontes priekšsēdētāji Īvāns un Savisārs. Joprojām šajā ceļā notiek atceres pasākumi.
11.10.2016
Ligita Drubiņa, Valkas novadpētniecības muzejs

Valkas notikumu hronika 1914.-1920.gadā

Valkas notikumu hronoloģiju 1914. - 1920.g. sastādījusi A. Priedīte.
07.10.2016
Ilze Šulte

Mežabrāļu bunkurs

Pašā Vidzemes šosejas malā pirms Melturu tilta pāri Amatai ir privātais muzejs "Mežabrāļu bunkurs". Bunkurs izveidots, lai varētu vēstīt par Nacionālo partizānu mežabrāļu cīņu laikā no 1944.-1956. gadam, kad mežos pret okupācijas varu cīnījās ap 20 000 Latvijas patriotu.
27.09.2016
Valmieras Tūrisma informācijas centrs

Ceļā uz Latvijas valsti – Valmiera un valmierieši

Esam pieraduši dzirdēt, ka Latvijas Valsts nacionālā karoga dzimtene ir Cēsis, tomēr jāuzsver, ka tas karogs, par kuru runā Cēsis un ko piemin hronika, ir tapis Cēsīs 1279. gadā kā mūsu Latvijas karoga idejiskais prototips, tomēr pirmā nacionālā karoga stāsts nāk tieši no Valmieras – tas ir šūts un izgatavots Valmierā 1916. gadā!