Interreg V-A — Estonia–Latvia

Pārgājienu aktīvās sezonas jaunumi

30.04.2024

Pārgājienu aktīvās sezonas jaunumi:
●    Zīmei „Gājējam draudzīgs” pievienojas jaunas vietas, 
●    Mežtakas turpinājums Polijā, 
●    Brīvprātīgo kustības izveides pasākums 11.maijā


„Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly” zīme tiek piešķirta pakalpojumu sniedzējiem, kuri laipni gaida pārgājienu ceļotājus un atbilst  specializētiem kritērijiem. Zīme darbojas visā Baltijā, norādot nu jau 466 pārgājienu ceļotājiem draudzīgas vietas, kurās iespējams nakšņot, paēst, uzpildīt ūdeni, izžāvēt drēbes, uzlādēt viedierīces, un atpūsties ceļā. 

"Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly" zīme tiek piešķirta tūrisma pakalpojumu sniedzējiem Baltijas valstīs. Tā parāda, ka uzņēmējs saprot un respektē kājāmgājēju vajadzības, ka šeit viņi ir gaidīti. Uzņēmējs piedāvā gājējiem būtiskus un nepieciešamus pakalpojumus, piemēram: informāciju par maršrutu, dzeramo ūdeni, pirmās palīdzības aptieciņu, elektroierīču uzlādi, naktsmītnē ir iespēja izžāvēt slapjās un izmazgāt netīrās drēbes, zābakus un citu personīgo ekipējumu. 

Šo zīmi var saņemt jebkurš uzņēmējs - tūrisma pakalpojumu sniedzējs visās trijās Baltijas valstīs – ne tikai naktsmītnes, bet arī, piemēram, kafejnīcas, krodziņi un restorāni, degvielas uzpildes stacijas, veikali u.tml. Arī tūrisma informācijas centri var pretendēt uz šīs zīmes saņemšanu, ja ir īpaši draudzīgi kājāmgājējiem un aicina uz pārgājieniem savos informācijas kanālos. Kritēriji atrodami vietnē Gājējam draudzīgs.

Jaunākie “Gājējam draudzīgs” zīmes saņēmēji
10. aprīlī ekspertu komisija apstiprināja jaunos gājējiem draudzīgos uzņēmējus:

Kurzemē:
●    Viesu māja “Lakstīgalas”
Pape, Dienvidkurzemes novads, www.instagram.com/lakstigalas_lv 
Atjaunota viensēta Papes dabas parkā, pie savvaļas zirgu un tauru ganībām. Ideāli piemērota gājējiem, kas vēlas apiet apkārt Papes ezeram.

●    Atpūtas komplekss “Pazust priedēs”
Bernāti, Dienvidkurzems novads, pazustpriedes.lv 
Brīvdienu mājas un sauna Bernātu dabas parkā, piejūras kāpu mežā, dažu minūšu gājienā no     jūras.

Vidzemē:
●    Glempings “Muuski”
Veclaicene, Alūksnes novads, www.muuski.com 
Plašas pļavas vidū uzbūvētās glempinga teltis iekļaujas aizsargājamās ainavas apvidū, vienlaikus nodrošinot mūsdienās nepieciešamo komfortu, cienot un saglabājot apkārtējo vidi un pagātnes mantojumu. 

●    Cesvaines Tūrisma centrs
Cesvaine, Madonas novads,  Informācijas centri (visitmadona.lv) 
Tūrisma centrs atrodas pretī Cesvaines pilij, vēsturiskajā muižas zirgu staļļu ēkā. Ēkas ārpusē     sākas brīvdabas maršruts pa Cesvaines vēsturiskajām vietām un ēkām.
 
●    Atpūtas vieta “Daugmales” 
Vīpes pagasts, Jēkabpils novads, www.daugmales.lv 
Kempings atrodas pie Daugavas, kur to šķērso Madonas - Trepes valnis, veidojot upē skaistas krāces. Piedāvā kempinga mājiņas, telts vietas un kempera vietas, kā arī ūdens inventāra nomu.

Latgalē:
●    kempings Camper Park
Rēzekne, Rēzeknes novads, camperpark.club  
Atrodas pie Rēzeknes ezera. Apartamenti, atpūtas namiņi, telšu un kemperu vietas. Ērtības cilvēkiem ar funkcionāliem traucējumiem.

●    Līvānu novada TIP
Līvāni, Līvānu novads, www.visitlivani.lv/lv/kontakti   
Sniedz informāciju par pastaigu un pārgājienu maršrutiem Līvānos un Latgalē.

●    Ošu mājas
Preiļu pagasts, Preiļu novads, Vīngliemežu audzētava "Ošu mājas" | Latgales tūrisma mājaslapa 
Gājējiem draudzīga vīngliemežu audzētava piedāvā atpūtu ceļā un saimniecības ekskursiju. 

●    Viesu nams “Pliča sāta”
Preiļi, Preiļu novads, www.facebook.com/igors.plics 
Gaida ciemos ikvienu aktīvās atpūtas cienītāju, lai atvilktu elpu greznajā, stāstiem un Latvijas fotografijas vēstures piepildītajā namā.

●    Balvu viesnīca
Balvi, Balvu novads, Viesnīca "Balvi" - Ziemeļlatgales biznesa un tūrisma centrs 
Centra punkts, no kura doties pastaigās un pārgājienos visā Balvu novadā. 

Sēlijā:
●    Jēkabpils TIC
Jēkabpils, Jēkabpils novads, Visit Jēkabpils - Tūrisms Jēkabpils novadā 
Pilsētu šķir Daugava, dalot to starp Sēliju un Latgali. Pārgājieni un pastaigas abos novados.

Plānojot savu pārgājienu, visi “Gājējam draudzīgs / Hiker-friendly” uzņēmumi atrodami kartē baltictrails.eu/lv/coastal/hikerfriendly/map

Kā iegūt “Gājējam draudzīgs” zīmi?
Zīmes saņemšanai var pieteikties pakalpojumu sniedzēji visā Latvijā neatkarīgi no tā, kāds pārgājienu maršruts vai taka atrodas viņu tuvumā. Interesenti var pieteikties, rakstot uz lauku@celotajs.lv.
Zīmi piešķir komisija, kurā ir tūrisma viesmīlības eksperti, aktīvā tūrisma eksperti ar ievērojamu pārgājienu ceļošanas pieredzi, un reģionālo tūrisma organizāciju pārstāvji.

“Lauku ceļotājs”, konsultējoties ar biedrībām “Gaismas laiva” un “Apeirons”, ir izstrādājusi un papildinājusi zīmes “Gājējam draudzīgs” kritērijus cilvēkiem ar funkcionāliem - kustību un redzes ierobežojumiem. Lai iegūtu atbilstību šiem papildus kritērijiem (būs speciāli papildus simboli pie esošās zīmes), varēs pieteikties gan jauni pretendenti, gan tie, kas jau ir ieguvuši minēto zīmi.

Mežtaka tiek turpināta Polijā

2024. gadā ir uzsākta Mežtakas veidošana Polijas ziemeļaustrumu daļā - Podlaskas provincē (Województwo podlaskie), kas aizsāks Mežtakas turpinājumu Polijā. Zīme “Hiker frindly”, kuru līdz šim piešķīra trīs Baltijas valstīs uzņēmējiem, kas piedāvā gājējiem draudzīgus pakalpojumus, tagad tiks ieviesta arī Polijā.

Brīvprātīgo kustības izveides pasākums un pārgājiens

Šī gada 11. maijā restorānā “Neptūns” notiks Jūrtakas un Mežtakas brīvprātīgo kustības izveides pasākums, kura ideja ir līdzīgi pasaules praksei uzsākt brīvprātīgo kustības izveidi tiem, kam rūp Latvijas gartaku - Jūrtakas un Mežtakas attīstība. Programmā paredzēta diskusija par iesaistes iespējām un izzinošs pārgājiens no Jaunķemeriem līdz Klapkalnciemam. Katrs, kurš grib iesaistīties brīvprātīgo kustībā, var reģistrēties (reģistrēšanās obligāta) pasākumam šeit.


Šī aktivitāte tiek veikta kā daļa no projekta "Mežtakas un Jūrtakas pārgājienu taku pieejamības uzlabošana dažādām sociālajām grupām” (EE-LV00013). Projekts tiek īstenots ar Eiropas Savienības Interreg Igaunija-Latvija programmas 2021-2027 finansiālu atblastu. Šī preses ziņa atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.


Skatīt citas ziņas ...

Šī vietne atspoguļo autora viedokli. Programmas vadošā iestāde neatbild par tajā ietvertās informācijas iespējamo izmantošanu.