EN
LV
DE
RU
Meklēt
Pēc interesēm
Pakalpojumi un biļetes
Detalizēta meklēšana
Jaunumi
Naktsmītnes
Naktsmītnes
Naktsmītnes
SPA un īpašie piedāvājumi
Prāmji
Baltija
Rezervēt
Publikācijas
Saites
Kontakti
Ceļojumi
Ceļojumi
Ceļojumu maršruti
Prāmji
Baltija
Publikācijas
Saites
Kontakti
Vērts redzēt
Vērts redzēt
Vērts redzēt
Natura 2000
Zaļie padomi
Karte
Profesionāļiem
Profesionāļiem
Jaunumi
Asociācija
Kvalitāte
Pasākumi
Likumi
Apmācība
Mārketings
Presei
Projekti
Saites
Par mums
Par mums
Darbinieki
Dāvanu kartes
Reklāmas materiāli
Vēsture
Kontakti
LV
English
Latviešu
Deutsch
Русский
Vairāk
Pieslēgties
"Zaļais sertifikāts" LT naktsmītnēm - pašnovērtējums
Pašnovērtējuma rezultāti
Dabas resursu aizsardzības vīzija, sadarbība, vispārīgie jautājumi
Solis 1 no 11
I
Dabas resursu aizsardzības vīzija, sadarbība, vispārīgie jautājumi
I.(O)
Obligātie kritēriji
1.
Uzņēmuma saimniekam/vadītājam ir stratēģisks nākotnes redzējums par darbības pilnveidi, lai saglabātu Zaļo sertifikātu savam uzņēmumam. Uzņēmums redz savu vietu un lomu novada un tuvākās apkaimes vides resursu un dabas daudzveidības saglabāšanā, kā arī kļūst par savas apkārtnes vēstnesi un izglīto/informē klientus par novada ievērojamākajām vietām un apskates objektiem.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
2.
Uzņēmumā ir persona, kas atbildīga par vides risinājumiem. Tāpat visi uzņēmuma darbinieki ir iepazīstināti ar Zaļā sertifikāta darbības pamatprincipiem. Katrs darbinieks ir informēts atbilstoši savai atbildības sfērai. Tādā veidā tiek nodrošināts, ka uzņēmums ikdienā visur darbojas saskaņā ar zaļās uzņēmējdarbības kritērijiem.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
3.
Klientiem izmantojamās būves un telpas atbilst Latvijas Būvnormatīvos noteiktajam prasībām.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
4.
Uzņēmums atbilst „Lauku ceļotāja” minimālajām kvalitātes prasībām.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
5.
Uzņēmuma publiskajā teritorijā neatrodas brīvi staigājoši mājdzīvnieki.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
I.(X)
Izvēles kritēriji
6.
Uzņēmuma darbinieki pārzina citas Zaļā sertifikāta (un videi draudzīgas) saimniecības reģionā un sadarbojas ar tām.
Kritērija prasības
Ieteicamie risinājumi
0
1
2
3
4
I. Ievads
1. Dabas resursu aizsardzības vīzija, sadarbība, vispārīgie jautājumi
1.1. Uzņēmuma saimniekam/vadītājam ir stratēģisks redzējums par sava uzņēmuma vietu un lomu novada un tuvākās apkaimes vides resursu un dabas daudzveidības saglabāšanā, kā arī kļūst par savas apkārtnes vēstnesi un izglīto/informē klientus par novada ievērojamākajām vietām un apskates objektiem.
1.2. Uzņēmumā ir persona, kas atbildīga par vides risinājumiem. Tāpat visi uzņēmuma darbinieki ir iepazīstināti ar Zaļā sertifikāta darbības pamatprincipiem. Katrs darbinieks ir informēts atbilstoši savai atbildības sfērai. Tādā veidā tiek nodrošināts, ka uzņēmums ikdienā visur darbojas saskaņā ar zaļās uzņēmējdarbības kritērijiem.
1.3. Klientiem izmantojamās būves un telpas atbilst Latvijas būvnormatīvos noteiktajam prasībām
1.4. Uzņēmums atbilst „Lauku ceļotāja” minimālajām kvalitātes prasībām
1.5. Uzņēmuma publiskajā teritorijā neatrodas brīvi staigājoši mājdzīvnieki
1.6. Uzņēmuma darbinieki pārzina citas Zaļā sertifikāta (un videi draudzīgas) saimniecības reģionā un sadarbojas ar tām
2. Enerģijas taupīšana
2.1. Regulāri tiek reģistrēts un analizēts uzņēmuma kopējais elektroenerģijas patēriņš un patēriņš pa atsevišķām ierīcēm vai to grupām
2.2. Klientiem tiek sniegta informācija par elektroenerģijas taupīšanu telpu un āra apgaismojumam
2.3. Ēku (t.sk. logu un durvju) siltumizolācija atbilst Latvijas būvnormatīvos noteiktajām prasībām
2.4. Ne mazāk kā 75% gadījumu, telpu un āra teritorijas apgaismojumam tiek izmantotas energoefektīvās spuldzes
2.5. Ēku apkurei, saunās un pirtīs energoresursu patēriņš tiek kontrolēts un vadīts
2.6. Apsildes un dzesēšanas iekārtas (gaisa kondicionieri) tiek lietotas atbilstoši sezonai un/vai meteoroloģiskajiem apstākļiem. Tiek veikti visi pasākumi, lai taupītu enerģiju un iekārtas lietotu tikai īpašas nepieciešamības gadījumā.
2.7. Ledusskapji un saldētavas tiek ekspluatētas tā, lai maksimāli novērstu enerģijas zudumus. Visas virtuves iekārtas tiek darbinātas saskaņā ar labas prakses principiem. Kad tās ir jāmaina, tiek iegādātas iekārtas ar augstāko iespējamo energoefektivitāti (A+).
2.8. Individuālajā siltumapgādē netiek izmantots fosilais kurināmais
2.9. Daļa no elektroenerģijas tiek saražota bez kurināmā patēriņa vai izmantojot atjaunojamos enerģijas resursus
2.10. Netiek izmantoti elektriskie roku žāvētāji
2.11. Sadzīves un biroja tehnikai ir A klases energoefektivitātes marķējums vai pamatots plāns veco iekārtu nomaiņai.
2.12. Apkures un kondicionēšanas ierīces ir regulējamas, izvēloties piemērotu dzīvojamo telpu temperatūru
2.13. Ēku logi ir nomazgāti
2.14. Sadzīves tehnika ir izslēgta laikā, kad tā netiek lietota
2.15. Noderīgas saites
3. Ūdens taupīšana un patēriņš
3.1. Mītnē tiek veikta regulāra ūdens resursu patēriņa uzraudzība
3.2. Viesi var regulēt veļas mainīšanas biežumu
3.3. Ja uzņēmumā ir vietējā kanalizācijas sistēma, tad ir nodrošināta 100% notekūdeņu attīrīšana
3.4. 75% gadījumu vidējā ūdens plūsma no dušām klientiem izmantojamās dušās nepārsniedz 9 litrus minūtē
3.5. 75% gadījumu vidējā ūdens plūsma no krāniem klientiem izmantojamās izlietnēs nepārsniedz 8 litrus minūtē
3.6. Uzstādītie tualetes podi ir aprīkoti ar ekonomisko ūdens patēriņa mehānismu
3.7. Baseinu, burbuļvannu u.c. līdzīgu iekārtu ekspluatācija notiek saskaņā ar noteiktajiem ūdens kvalitātes, veselības un drošības standartiem
3.8. Vismaz 80% no uzstādītajiem krāniem ūdens padeves regulēšana notiek ar maisītāja (vienroča) palīdzību
3.9. Veļas mazgāšanai izmantotās iekārtas atbilst A klasei
3.10. Āra teritorijā ir izvietotas seperācijas vai ekoloģiskās sausās tualetes
3.11. Lietus notekūdeņi tiek savākti un izmantoti tehniskām vajadzībām
3.12. Ir izveidotas un funkcionē bioloģiskās attīrīšanas iekārtas
4. Atkritumu, t.sk. bīstamo apsaimniekošana
4.1. Uzņēmumam ir vīzija (redzējums), kādā veidā samazināt atkritumu daudzumu nākotnē
4.2. Uzņēmumam ir noslēgts līgums ar atkritumu apsaimniekotāju
4.3. Uzņēmuma darbinieki ir informēti par atkritumu šķirošanas, savākšanas un nodošanas kārtību
4.4. Uzņēmumā šķiro un nodod kritērija piemērošanas prasībās uzskaitīto veidu atkritumus
4.5. Klienti tiek informēti par atkritumu šķirošanas kārtību
4.6. Izlietotās baterijas un akumulatori tiek krāti atsevišķā kārbā
4.7. Saimnieciskās darbības rezultātā radušies bīstamie atkritumi un izmantotās ķīmiskās vielas un produkti (dzīvsudrabs, azbests, medikamenti, krāsas, lakas, sadzīves ķīmija, augu aizsardzības līdzekļi, degviela u.c.) vai liela mēroga atkritumi un nolietojušās tehniskās iekārtas tiek nodotas atbilstoši valstī pastāvošajai kārtībai.
4.8. Uzņēmuma apsaimniekotājam ir zināšanas un izpratne par nolietotu dzesēšanas iekārtu, gaisa kondicionēšanas iekārtu, siltumsūkņu, ugunsaizsardzības iekārtu, elektrības sadales iekārtu apsaimniekošanu
4.9. Katrā tualetē un vannas istabā ir atkritumu savākšanas urna
4.10. Saimniecībā tiek lietoti biosabrūkošie polimēra atkritumu maisi
4.11. Ēdināšanas procesā un pasākumos uzņēmums neizmanto vienreiz lietojamos izstrādājumus (traukus un galda piederumus), izņemot, ja tie ir no biosabrūkoša materiāla
4.12. Viesiem netiek piedāvāti personīgās higiēnas un mazgāšanās līdzekļi mazos iepakojumos
4.13. Organiskas izcelsmes virtuves atkritumi un dārza atkritumi (ja tādi ir) tiek šķiroti BIO tvertnēs/novietnēs
4.14. Uzņēmumā netiek lietoti pārtikas produkti mazos iepakojumos, izņemot, ja iepakojums ir ražots no biosabrūkoša materiāla.
4.15. Nevajadzīgās mēbeles, tekstilmateriālus, elektropreces un citus priekšmetus, kas ir funkcionāli, pārdod vai atdod labdarības iestādēm vai citiem interesentiem
4.16. Uzņēmuma vajadzībām papīrs tiek drukāts no abām lapas pusēm
4.17. Vēl daži padomi un risinājumi
5. Videi draudzīgāki sadzīves ķīmijas produkti
5.1. Dezinfekcijas līdzekļi tiek izmantoti atbilstoši tiesību aktiem un ražotāja instrukcijai
5.2. Izmantotie mazgāšanas līdzekļi ir videi un cilvēka veselībai draudzīgi
5.3. Pie ārdurvīm ir novietoti kājslauķi
5.4. Karstā ūdens temperatūra ir ne mazāk kā 60 C
5.5. Vismaz 50% no izmantotajiem mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļiem ir ekomarķējums
5.6. Netiek izmantoti videi un cilvēka veselībai kaitīgi gaisa atsvaidzinātāji
5.7. Telpu un virsmu uzkopšanā tiek pielietotas tehnoloģijas ar ierobežotu ķīmisko vielu pielietošanu
5.8. Mazgāšanas, tīrīšanas un dezinfekcijas līdzekļi tiek iegādāti lielos iepakojumos un lietoti atkārtoti uzpildāmos traukos
6. Videi un cilvēka veselībai bīstamu vielu un materiālu lietošanas ierobežojumi
6.1. Telpās un ārpus tām ir novietoti saprotami smēķēšanas noteikumi atbilstoši tiesību aktos noteiktajai kārtībai un ierobežojumiem
6.2. Uzņēmuma āra vidē netiek lietoti ķīmiskie augu aizsardzības līdzekļi un citi savienojumi, kas nelabvēlīgi ietekmē vidi un cilvēka veselību
6.3. Dzīvojamo telpu interjera priekšmeti (gultas veļa, aizkari un paklāji) ir darināti no dabiskiem (un cilvēka veselībai) draudzīgiem materiāliem
6.4. Iespēju robežās telpās un āra teritorijā tiek novērsta alergēnu materiālu un aģentu klātbūtne
6.5. Telpās nav izmantoti polivinilhlorīda (PVC) grīdas klājumi un tā paša materiāla dārza mēbeles
7. Transporta pakalpojumi
7.1. Klientam ir pieejama informācija par sabiedriskā transporta (autobuss, vilciens, tuvējās pilsētas transports) iespējām
7.2. Ir izveidots atbilstoša izmēra stāvlaukums klientu (grupu) autotransporta novietošanai
7.3. Uzņēmumā ir pieejama informācija par tuvākajiem velosipēdu nomas punktiem
7.4. Klientiem tiek piedāvāti dažādu tipu velosipēdi (t.sk. elektrovelosipēdi)
7.5. Ir pieejama informācija par tuvāko elektrouzlādes punktu elektro – un hibrīdautomobiļiem
7.6. Tūristu mītnes teritorijā ir izveidots elektroautomobiļu uzlādes punkts/vieta
7.7. Ir izveidoti tehniski atbilstoši un droši velostatīvi
7.8. Ir izveidota droša (aizslēdzama) velotransporta novietne tiem velobraucējiem, kas nakšņo vai uzturas ilgāku laiku
7.9. Velobraucējiem ir pieejams vismaz minimāls remonta atslēgu komplekts un gaisa sūknis
7.10. Noderīgas saites
8. Pārtika un ēdināšanas pakalpojumi
8.1. Klientiem tiek piedāvāti pašu saimniecībā, tuvējā apkārtnē un/vai Latvijā audzēti un ražoti pārtikas produkti
8.2. Klientiem tiek piedāvāti Latvijā audzēti un ražoti bioloģiski sertificēti pārtikas produkti.
8.3. Klienti paši vai darbinieku pavadībā var doties dārzā/laukā un piedalīties ražas novākšanas procesā vai salasīt dārza veltes
8.4. Klientiem tiek piedāvāti īpaši ēdieni, kuru receptes un pagatavošana balstās uz Latvijas tradīcijām un to izejvielas ir g.k. vietējās (Latvijas, reģionu) izcelsmes
8.5. Klientiem tiek piedāvāts arī ēdiens bez dzīvnieku izcelsmes produktiem
8.6. Ēdiena gatavošanā netiek izmantoti produkti, kuru marķējumā ir ietverta norāde, ka tie “satur ģenētiski modificētus organismus”.
8.7. Klientiem ir nodrošināta informācija, ka krāna ūdens ir dzerams
9. Vides izlgītība, informācijas aprite un komunikācija, videi draudzīgas aktiviātes un produkts
9.1. Zaļais sertifikāts ir novietots klientiem labi redzamā vietā
9.2. Ir sagatavota informācija (mapīte) ar Zaļā sertifikāta materiāliem, nolikumu un kritērijiem
9.3. Informācija par to, ka uzņēmumam ir piešķirts Zaļais sertifikāts, ir redzama virtuālajos medijos un drukātajos materiālos
9.4. Uzņēmums piedāvā vai arī klientiem ir pieejama informācija par apkārtnes dabas tūrisma objektiem, dabai draudzīgās aktīvās atpūtas piedāvājumu, ĪADT, vides gidiem u.c.
9.5. Klientiem tiek piedāvāta videi draudzīga inventāra noma - velosipēdi, nūjas, laivas, slēpes, binoklis, augu un putnu noteicēji u.c.
9.6. Klientiem labi redzamā(s) vietā(s) (t.sk. virtuālā vidē) novietoti „Zaļie padomi”
9.7. Uzņēmuma darbiniekiem un klientiem ir pieejama informācija, - kurās institūcijās vai kādā veidā ir jāvēršas par apkārtnē konstatētajiem vides pārkāpumiem
9.8. Klientiem ir pieejama informācija par apkārtnes sugām, biotopiem un bioloģisko daudzveidību
9.9. Uzņēmuma darbiniekiem ir nodibināti kontakti ar Dabas aizsardzības pārvaldi - viņi ir informēti par aktualitātēm dabas aizsardzības, ilgtspējīga tūrisma, vides izglītības un citās ar ĪADT saistītās jomās
9.10. Uzņēmuma darbinieki papildina savas zināšanas par videi aktuāliem jautājumiem un paši iesaistās ar vides izglītību, dabas aizsardzību saistītos pasākumos, kas tiek organizēti pašvaldībā vai reģionā
9.11. Uzņēmums piedāvā un praktizē vidi izzinošus un izglītojošus pasākumus
9.12. Papildus informācija
10. Bērnu un personu ar īpašām vajadzībām intereses
10.1. Uzņēmuma piedāvātais produkts ir bērniem draudzīgs
10.2. Baseinu malas, dīķu un ūdenskrātuvju krasti ir relatīvi droši
10.3. Bērniem iekārtotas drošas un videi draudzīgas atpūtas un spēļu vietas
10.4. Telpas (daļa vai kāda no telpām) un tuvējā apkārtne ir pielāgota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām
10.5. Bērniem ir iespēja komunicēt ar mājdzīvniekiem
11. Pagalms un apstādījumi
11.1. Uzņēmumā tiek izmantotas viedās apstādījumu laistīšanas sistēmas
11.2. Ierīkojot apstādījumus, tiek izmantotas vietējās augu sugas
Informācijas apkopojuma autori un padomdevēji
Meklēt
Pēc interesēm
Pakalpojumi un biļetes
Detalizēta meklēšana
Jaunumi
Asociācija
Kvalitāte
Pasākumi
Likumi
Apmācība
Mārketings
Presei
Projekti
Saites
Kļūsti par biedru