Lauku labumu dienas Vidzemē

Tūrisma attīstības valsts aģentūra rīko "Latvijas ceļojumu maratonu", kura laikā no marta līdz novembrim katru nedēļas nogali Latvijas iedzīvotāji ir aicināti apmeklēt kādu īpašu tūrisma objektu Latvijā, piemēram, Liepājas karostas cietumu, Krustpils pili, Mārcienas muižu, Līvānu stikla fabriku u.c. Maratona dienās šajos objektos norisināsies dažādi pasākumi un atrakcijas. Katrā no šīm vietām īpašās maratona dalībnieku pasēs, kuras iespējams saņemt Tūrisma informācijas centrā Rīgā, Smilšu ielā 4, tiks iespiests zīmodziņš, un akcijas noslēgumā, tie, kas būs apceļojuši visvairāk objektus un savākuši visvairāk zīmodziņus, saņems vērtīgas balvas – lidojumus, ceļojumus, atpūtu viesu namos u.c. Vairāk par tūrisma objektiem, kas piedalās akcijā, lasiet šeit.

1.-2. aprīlī šī maratona ietvaros "Lauku ceļotājs" rīko "Lauku labumu dienas Vidzemē". Šajā nedēļas nogalē apmeklētājus īpaši gaidīs 15 lauku labumu saimniecības, kas piedāvās nogaršot, apskatīt un iegādāties unikālas lietas, ko neatradīsiet nevienā pilsētas lielveikalā! Saimnieki labprāt izrādīs savu saimniecību, pastāstīs par savu arodu, ļaus samīļot dzīvnieciņus vai pašiem izmēģināt kādu amatu un, protams, maratona dalībnieka pasē iespiedīs arī zīmodziņu. Dažās lauku labumu saimniecībās iespējams arī nakšņot, vakariņot un pērties pirtī.

Lauku labumu dienās 1.-2. aprīlī Jūs gaidīs:

Viesu māja un briežu dārzs "Saulstari"

Māra Paeglīte
Mores pag., Siguldas novads, Rīgas raj., T: 9444662
Ekskursija pa briežu dārzu, briežu vērošana no skatu torņiem un viesu nama apskate. Došanās iekšā pie briežiem aplokos un briežu barošana notiks plkst. 12:00, 14:00 un 16:00. Cena maratona dalībniekiem: 1,00 Ls pieaugušiem, 0,50 Ls bērniem (ja vēlaties doties iekšā briežu aplokā ārpus augstāk minētajiem laikiem, cena – 5,00 Ls no grupas). www.celotajs.lv/saulstari

Viesu māja "Jaun-Ieviņas" un savvaļas zirgu ganības

Uldis Rudzītis
Raunas pagasts, Cēsu raj., T: 9495146
Ekskursija pie savvaļas zirgiem un viesu nama apskate.
Cena: 1,00 Ls pieaugušiem, 0,60 Ls bērniem.
www.celotajs.lv/jaunievinas

Zemnieku saimniecība "Zaķīši", trušu audzēšana

Zigmunds Zaķis
Cēsu raj., Amatas novads, Magonītes, T: 9347387
Viena no lielākajām Latvijas trušu audzētavām – aptuveni 25 šķirnes. Brīvdabas trušu aploks. Cena: 1,20 Ls pieaugušajiem, 0,80 bērniem.

Zemnieku saimniecība "Kalna Smīdes", biškopība

Jānis Sietiņsons
Cēsu rajons, Amatas novads, T: 6435206
Bioloģiskā saimniecība, kurā audzē nektāraugus (facēliju, balto un dzelteno amoliņu) un kopj 70 bišu saimes. Apmeklētājiem iespēja uzzināt visu par bišu audzēšanu un degustēt 3 medus šķirnes, kas īpašas tikai šai saimniecībai – meža ziedu medu, griķu – amoliņu medu un krēmveida medu, kas Latvijā ir jaunums! Ieeja bezmaksas.

Zemnieku saimniecība "Klimpas", aitkopība

Ilze un Valdis Leskas
Jeru pag., Valmieras raj., T: 6355100
Saimniecības laukos ganās vairāk par pusotru simtu aitu. Ekskursija pa saimniecību ar stāstījumu par aitu dzīvi un audzēšanu. Tagad martā „Klimpu” iemītniecēm atskrējuši jēriņi - kopumā ap 70!
Cena: 0,20 Ls pers.

Zemnieku saimniecība "Rūjienas šinšillas"

Gundega un Ralfs Tomsoni
Jeru pag., Valmieras raj., T: 4263777
Saimnieki nelielā fermā audzē neparastus dzīvnieciņus – šinšillas, kuru izcelsme meklējama Dienvidamerikas Andu kalnos. Ekskursija pa saimniecību, stāstījums par šinšillu dzīvi un audzēšanu. Cena: 0,80 Ls pers.

"Ķoņu dzirnavas", maizes cepšana, vilnas pārstrāde

Mirdza un Ilgonis Cākuri
Ķoņu pag., Valmieras raj., T: 6424567
Saimnieku aizraujošs stāstījums par 130 gadus veco dzirnavu vēsturi un to darbības principiem. Demonstrē, kā maļ miltus, kā no aitas vilnas iegūst dziju. Iespēja iegādāties dažādus aitas vilnas izstrādājumus – segas, spilvenus, cepures u.c. Saimnieki visus viesus cienās ar pašceptu maizīti. Cena: 0,50 Ls pers.
2. aprīlī plkst. 11:00 notiks Prāta spēles ģimenēm „Uzdrīksties būt gudrs”. Ģimenēm, kas piedalīsies spēlēs būs jāveic un jārisina dažādi uzdevumi. Spēles starplaikos tējas dzeršana, ekskursijas pa dzirnavām un lielajiem – ūdenspīpes. Viserudītākā ģimene saņems balvu! Dalības maksa no ģimenes: 10,00 Ls (jāpiesakās iepriekš).

Zemnieku saimniecība "Adzelvieši", kaņepju sviesta ražošana

Dzidra un Jānis Grīnbergi
Burtnieku pag., Valmieras raj., T: 9253507
Saimnieks pastāstīs un nodemonstrēs, kā gatavo kaņepju sviestu ar seniem darba rīkiem. Būs iespēja pašiem izmēģināt taisīt sviestu, nodegustēt to un iegādāties līdzņemšanai uz mājām. Tēja ar kaņepju sviesta maizītēm.
Cena: 0,50 Ls pers.

Veselības saimniecība "Mauriņi"

Gunita Virka
Veclaicenes pag., Alūksnes raj., T: 9488925
Apmeklētāji var iepazīties ar dažādiem dzīvniekiem – trušiem, kazām, cūkām, govīm, zirgiem t.sk. eksotiskiem – Kamerūnas aitām, baibakiem un savvaļas zirgiem. Iespēja iegādāties no aitas vilnas šūtus spilvenus un segas. Pēc Latgales melnās pirts principa būvēta pirts un pirts procedūras ar tēju dzeršanu, ādas poru atvēršanu, dažādu pirts slotiņu izmantošanu. Visus viesus saimniece cienās ar zāļu tējām. Cena: 1,00 Ls pers. (pirts procedūras ar pēršanu melnajā pirtī - 2 pers. 25 Ls, jāpiesaka iepriekš!)

Dabas formu mēbeles

Harijs Stradiņš
Alūksnes raj., Alūksne, Jāņkalna 27., T: 6477705
No dabiskiem, mazapstrādātiem kokmateriāliem taisītas mēbeles, dekori, sadzīves priekšmeti. Viesiem piedāvā koka mizošanu ar slīmestu un pašlasītu ozolzīļu kafijas degustāciju. Ieeja par ziedojumiem.

Zemnieku saimniecība "Līvi", kazas siera ražošana

Raimonds Melderis
Bērzaunes pag., Madonas raj., T: 9187164
Saimniecībā audzē aptuveni 80 kazas un ražo Rīgas veikalos nopērkamās kazas siera bumbiņas. Ekskursija pa saimniecību un vasarā neparasts piedāvājums – kazu ganīšana. Kazas siera degustācija.
Cena: 1,00 Ls pers.

Podnieks

Jānis Seiksts
Madonas raj., Madona, Dumpu iela 16, T: 6126247
Latgales keramikas tradīcijas, skaists dārzs ar dārza keramiku. Podnieks demonstrē un stāsta, kā tiek virpoti podi, un ļauj apmeklētājiem pašiem arī padarboties ar mālu. Iekārtota neliela izstāžu zālīte, iespēja iegādāties un pasūtīt darbus. Cena: 0,20 Ls pers.

Kalsnavas pinumi

Elza Galviņa
Driķi, Kalsnavas pag., Jaunkalsnava, Madonas raj., T: 9173930
Iespēja vērot, kā strādā Kalsnavas pinēji, veidojot grozus, mēbeles, dažādus sadzīves priekšmetus u.c. no tur pat Kalsnavā speciāli šim nolūkam audzētiem kārkliem. Iespēja arī pašiem pamācīties pīšanas mākslu un, protams, iegādāties pinumus. Atvērts sestdien un svētdien no plkst. 10:00 līdz 16:00. Cena: 0,30 pers.

Zemnieku saimniecība "Lāči", kazas siera ražošana

Andris Kaziņš
Ogres raj., Lēdmanes pag., T: 6373593
Saimnieks audzē ap pussimts kazu, slauc pienu un taisa grieķu sieru. Ekskursija ar stāstījumu par kazu audzēšanu, kazas piena un siera degustācija, produkcijas iegāde.
1. aprīlī visu dienu, 2. aprīlī no plkst. 15:00. Cena: 0,70 Ls pers.

Viesu māja "Brūveris" un "Velnalas pirts"

Inag Dvinska, Sigulda, Rīgas raj., T: 6092153
Viesu nams piedāvā nakšņošanu 4 guļamistabās un īpašas veselības un novājēšanas pirts procedūras ar zāļu tējām, dabiskām ķermeņa maskām, gatavotām no medus, kefīra, auzu pārslām u.c., un profesionāla pērēja pakalpojumus. Cena: pēršanās pirtī un tēju dzeršana - 4 Ls pers. Pirtnieka pakalpojumi – 4 Ls pers. (vēlams pieteikt iepriekš).